Dansk rumfartsforsker får prestigefyldt Amelia Earhart Fellowship

Dansk rumfartsforsker får prestigefyldt Amelia Earhart Fellowship

Rumfartsforskeren Christina Toldbo, København, 29, har netop fået Zonta Internationals Amelia Earhart Fellowship, der tildeles unge, kvindelige forskere indenfor flyve- og rumforskning. Det er kun anden gang i over 30 år, at prisen gives til en dansk forsker. I 2014 blev den efter et interval på 25 år givet til læge Lonnie Grove Pedersen, der forsker i rummedicin.

Christina voksede op i Birkerød og blev student fra Birkerød Gymnasium, hvor især fysik fangede hendes interesse. Hun blev kandidat i fysik fra Københavns Universitet i 2016 og er nu Ph.d.-studerende på DTU‐Space, hvor hendes Ph.d.-projekt handler om udvikling af metoder, teknikker og instrumenter, så menneskeheden kan tage de næste skridt ud i rummet. Hendes forskning forventes at bidrage væsentligt til udviklingen af ubemandede og bemandede rejser til Månen og Mars i det kommende årti.

 

Før sit nuværende forskningsprojekt har Christina i Tyskland og Holland beskæftiget sig med menneskets muligheder i rummet, blandt andet ved den europæiske rumforskningsorganisation ESA. Hun er også en meget aktiv formidler, som bl.a. har afholdt foredrag og oplæg specielt rettet mod børn, og hun er en eftertragtet formidler/ekspert for TV og radio. I forbindelse med 50 året i 2019 for den første bemandede månelanding gjorde hun en stor indsats for den velbesøgte udstilling i Rundetaarn om Apollo 11s månelanding – her havde de besøgende også ved hjælp af deres mobiltelefon mulighed for at visualisere Saturn V raketten ved siden af Rundetaarn og dermed få en realistisk fornemmelse af rakettens størrelse.

Christina har tidligere opnået flotte anerkendelser, heriblandt en Guldmedalje ved den internationale iGEM konkurrence i syntesebiologi i 2015, hvor hun sammen med andre studerende arbejdede genetisk med mos så det kunne overleve på Mars. I 2016 fik hendes hold første præmie for designet af en rumstation i kredsløb om Månen ved Space Station Design Workshop ved Institut for Rumsystemer i Stuttgart, og 2019 blev hun tildelt ”Kvinder i Fysik-prisen” som en rollemodel for kvinder i fysik.

Legatet på 10.000 USD skal bruges til et eksternt studieophold. Christina Toldbo siger ved modtagelsen af legatet: ”Jeg er utrolig glad og stolt over at have fået et legat, der er stiftet af Zonta International som minde om den store flypioner Amelia Earhart. Jeg håber selv en dag at kunne komme ud i rummet og forske videre.”

Formanden for Zonta Danmarks Amelia Earhart og Scholarship Udvalg Birthe Jastrup siger: ”Det er med glæde og stolthed, at Zonta Danmarks Scholarshipudvalg har modtaget nyheden om, at en ung dansk kvindelig forsker i år har fået dette prestigefyldte scholarship. Det er kun anden gang i mere end 30 år, at et Amelia Earhart Fellowship går til en dansk modtager, og vi glæder os meget til at høre mere om Christinas spændende forskning i Zonta-klubberne landet over”.

Zonta er et internationalt netværk og NGO med det overordnede mål at styrke kvinders juridiske, politiske, økonomiske, uddannelses-, sundheds- og arbejdsmæssige status. Zonta samarbejder bl.a. med FN om at bekæmpe vold mod kvinder, standse børneægteskaber og sikre uddannelse til piger verden over.

Amelia Earhart var selv medlem af Zonta og efter hendes dramatiske forsvinden over Stillehavet grundlagde Zonta i 1938 dette legat til kvindelige PhD-studerende indenfor flyve- og rumfartsforskning.