Jytte Hilden fylder 80 den 12. september

Jytte_Hilden_80_foto_af_Sara_Skytte

Fhv. kulturminister, forskningsminister og kulturchef Jytte Hilden, medlem af Zontaklubben København I, fylder 80 år den 12. september 2022.

Selv opsummerer hun det kort: ”Min skæbne blev pædagogik og politik, jeg elsker det periodiske system, grundloven og Odsherreds morænebakker. Deroppe købte mine forældre i 1953 et lille hus. Vi har været inde i plantagen siden. Så der fejrer jeg også mine 80 år med storfamilien. Mit liv har været langt, mangfoldigt, med lys, skygge, bump på vejen, sorte huller og stjernestunder. Jeg er født nysgerrig med lyst til at lave verden om. Det holder livet ud.”

Det er nok ikke mange forundt ligefrem at elske det periodiske system, men Jytte Hilden er oprindelig uddannet som civilingeniør i kemi og arbejdede med sit fag i mange år, først som forsker og derefter som gymnasielærer. Hendes smittende begejstring for faget fik mange af hendes elever til også at vælge kemi som fag, og ikke mindst for pigerne blev hun en rollemodel.

Efter en del år som en meget populær kemilektor på Nørre Gymnasium blev Jytte rektor for Roskilde Katedralskole fra 1983-93. Da havde hende politiske karriere i Socialdemokratiet også taget fart og førte til at hun blev kulturminister i 1993-96 og derefter forskningsminister i 1996-98. Begge steder  har hun efterladt sig varige spor – mest synligt måske i form af den store nye bygning til Det kgl. Bibliotek, som hun selv foreslog at kalde ”Den sorte diamant”. Her har det store bibliotek siden haft en glimrende ramme for en bred vifte af kulturformidlende aktiviteter. Men hun huskes også for indsats for at forbedre mulighederne for kvindelige forskere, både for kvindernes skyld og for at Danmark kan udnytte sit fulde potentiale i det internationale forskningskapløb. Og hun arbejdede ihærdigt for at skabe bedre økonomiske rammer om forskningen i det hele taget.

I 1999-2004 var Jytte Hilden kulturchef på Det Kgl. Bibliotek, og derefter kastede hun sig over en lang række andre aktiviteter, herunder rejser med sine seks børnebørn, udgivelse af en række bøger som f.eks. “SLOTSHOLMEN -magtens ø” i 2006,  ”Kvinder i statsråd –kvinder på tinge” i 2012 og i 2014  ”99 lyserøde elefanter” om en række kvindelige normbrydere, ”Takt og tone til tiden” i 2018 og samme år sammen med Søs Marie Serup bogen ”Da kvinder tog magten”.

Fra starten af sine karriere har Jytte Hilden kæmpet for lige muligheder for kvinder på alle fronter, både uddannelsesmæssigt og i samfundet i det hele taget, og dette har været en rød tråd i hendes lange og aktive virke, først som lærer, siden som politiker og i de seneste 20 år som aktivt medlem i Danmarks ældste Zonta klub, København I. Hun har bl.a. været med til at udvikle Zonta klubber i Litauen og rejse penge til projekter til støtte for udsatte kvinder verden over, fx til operation af unge mødre i Afrika med svære fødselsskader, har ofte lagt hus til udvalgsmøder i sin lejlighed ved Søerne og var den, der fik klubben på Facebook. Hun har også kontakt til Zontaklubben i Holbæk, da hun tilbringer meget tid i sit sommerhus i Odsherred, hvor hun også har været en aktiv deltager i Odsherreds Kvindenetværk.