Ny Area Director: Sammen er vi stærke

Mennesker ændrer ikke adfærd og holdninger medmindre de forstår, at det er vigtigt, og metoderne er information, kommunikation, undervisning og viden. Det gælder også i spørgsmålet om at arbejde for en verden med mere ligestilling mellem kønnene, lyder det fra Zonta Danmarks nye area director, Birgit Lenhard Hansen.

“Jeg er ikke glad for den øgede polarisering, hvor vi kan ende i et dem og os, for jeg er et vi-menneske, og jeg tænker, at vi sammen skal finde en fremtid, hvor vi er lige”.

Birgit Lenhard Hansen fra Roskilde taler med overbevisning om at arbejde for et højere formål og bidrage til noget, der kan gøre en forskel for kvinder og piger. Det har hun selv gjort som medlem af netværket Zonta Roskilde i mange år, og den 1. juli overtager hun posten som area director for Zonta Danmark efter Helle Larsen fra Aalborg.

Birgit Lenhard Hansen voksede op på Sydsjælland i en tid med ligestillingskamp, men var for ung til at tage del i den.

“Jeg har den største respekt, for det arbejde de gjorde, og det budskab de havde. Nu er vi i gang med version 2.0. Det jeg gerne vil i Zonta, er at arbejde for ligestilling, lige værdi og lige muligheder, hvor vi tager udgangspunkt i kommunikation, information og undervisning for at skabe viden på et fagligt og sagligt grundlag. Jeg tror ikke, at vi opnår ligestilling uden at appellere til hjertet, men vi skal også have hjernen i brug”, lyder det.

Ordet karriere var ikke en del af ordbogen

Zonta Danmark får en erfaren leder med en lang karriere i HR bl.a. i medicinal- og teknologibranchen. Ordet karriere var ellers ikke en del af ordbogen, da Birgit Lenhard Hansen voksede op i en traditionel familie på Sjælland, selv om mange familiens og omgangskredsens kvinder havde potentiale, som måske ikke helt blev udnyttet, som hun udtrykker det.

“Men jeg skulle have en uddannelse, så jeg kunne klare mig selv, og det har altid været en ledetråd i mit liv. At have økonomisk frihed og aldrig være afhængig af nogen”, fortæller Birgit Lenhard Hansen.

Birgit Lenhard Hansen har altid lænet sig op ad den opdragelse, hun tog med sig hjemmefra. Hun lærte at være ansvarlig, ordentlig og ordholdende, og de værdier har været vigtige i mødet med andre mennesker, hvor uddannelsen som apoteksassistent snart førte til en international karriere indenfor HR i medicinalindustrien.

I 2010 blev hun opfordret til at blive en del af Zonta Roskilde og fandt det tiltrækkende at være en del af et netværk, hvor ressourcestærke kvinder hjælper kvinder med færre ressourcer. Hun var også inspireret af bogen ”De 7 gode vaner” af Steven R. Covey”, særlig den 7. vane – ”Sharpen the saw” – at slibe saven, der handler om, at blive ved med at lære nyt og udvikle sig livet igennem. For Birgit sker det, når hun arbejder sammen med andre om et fælles formål.

Fokus på den internationale opgave

Derfor er Birgit Lenhard Hansen især optaget af Zontas internationale arbejde, der bl.a. handler om at få flere piger i skole, bekæmpe børneægteskaber og vold mod kvinder, og hun bliver stadig imponeret over de initiativrige og stærke kvinder, der arbejder sammen både i de danske klubber og på internationalt plan.

“Jeg har altid været optaget af at skabe resultater sammen med og gennem andre”, siger Birgit Lenhard Hansen.

For Birgit er det meningsfuldt at arbejde sammen med Zontas medlemmer i både klubber og udvalg om at forbedre piger og kvinders rettigheder og livsvilkår.

“Ligestilling handler ikke om, at kvinderne vil tage noget fra mændene, men om komme derhen, hvor vi lige adgang til uddannelse, lige retsstilling og lige værdi uanset etnicitet, kultur og køn”, siger Birgit og fremhæver undervisningsplatformen Goalfive.org.

Vi skal have de unge i tale

Goalfive.org er inspireret af FNs Verdensmål nr. 5 om ligestilling mellem kønnene. Den er udviklet med støtte fra Zonta Danmark, og stiller gratis materiale til rådighed for lærere, der gerne vil arbejde med temaet ligestilling i gymnasierne og på sigt også ungdomsuddannelserne.

“Det, der er så excellent ved Goalfive.org, er, at de unge tilbydes et sprog omkring ligestilling og dermed bedre muligheder for at diskutere temaet sammen og blive klogere på, hvad andre unge tænker, og vi skal have de unge i tale”, siger Birgit Lenhard Hansen.

“Hvis vi ikke får ny viden, som forstyrrer vores normer og opfattelser, så fortsætter vi i samme spor, og vi ændrer ikke adfærd, hvis vores holdninger ikke påvirkes, og det sker gennem oplysning og information. Det er derfor, vi skal have de unge i tale. De er med til, at vi når det 5. verdensmål”, slutter hun.

Zonta Danmark