Nyheder

Alt udsolgt til årets Kvinder & Kunst

Tilmeldingen til udstillingen Kvinder & Kunst 2021 er gået over al forventning og afslører, at der er en stor længsel efter at skabe kulturelle oplevelser sammen med andre. I Zonta Hillerød kan vi derfor byde velkommen til 69 udstillende kunstnere og kunsthåndværkere. Derudover er der en lang venteliste. Vi ved af erfaring, at nogle udstillere må melde fra og derfor er det muligt at blive tilmeldt ventelisten.

Udstillingen viser en varieret samling af billedkunst, skulpturer, smykker, unikatekstiler, keramik og glas, og den foregår i weekenden 20.-21. november i Royal Stage kl. 10-16.

Som en del af udstillingen er der også en lille café og et eftertragtet lotteri med sponsorpræmier doneret af trofaste støtter fra lokalområdet og af udstillerne, så det også er muligt at vinde et stykke kunst på dagen.

Formålet med Kvinder & Kunst er at indsamle penge til udsatte kvinder lokalt og internationalt. Udstillingen vises nu for 14. gang, og de seneste år har Zonta Hillerød doneret mere end 100.000 kroner videre fra Kvinder & Kunst.

Du kan læse meget mere om udstillingen på vores hjemmeside www.kvinderogkunst.dk eller følge udstillingen på facebook: https://www.facebook.com/kvinderogkunst

 

Zonta uddeler uddannelseslegat til to grønlandske elever på Viborg Katedralskole

Zontaklubben i Sønderborg har gennem 10 år støttet kvinder i Grønland, specielt med fokus på Østgrønland hvor der hvert år afholdes en sommerhøjskole. I år har klubben valgt også at uddele uddannelseslegater til kvinder fra Grønland som tager en uddannelse i Danmark.

Legatmodtagere Karoline (tv) og Sara Meilvang sammen med uddannelsesvejleder i Det Grønlandske Hus, Nunnuma Olsen

Årets legatmodtagere er søstrene Sara og Karoline Meilvang som netop har færdiggjort 1.g. på Viborg Katedralskole. De modtager begge et legat på 5000kr og Zonta Sønderborg har i udvælgelsen lagt vægt på modtagernes faglige dygtighed og engagement i uddannelsen. Begge ansøgninger er suppleret med udtalelser fra undervisere fra Viborg Katedralskole.

Lektor ved Viborg Katedralskole, Cecilia Ahrenkiel, udtaler om Karoline: ”Karoline bor normalt på skolens kollegium som har været lukket under Covid-19 nedlukningen, og derfor har Karoline været hjemme i Grønland og er stået op midt om natten for at følge timerne virtuelt. Det kræver en vis portion viljestyrke og en stærk arbejdsmoral, og det besidder Karoline.”

Også Sara får pæne ord med fra underviser i engelsk, Anne-Sofie D. Kramer: ”Sara har udvist stort engagement i lektionerne og deltager aktivt i såvel gruppearbejde og klasselektioner. Ligeledes har hun være meget pligtopfyldende i den seneste måneds tid, hvor hun pga. af den store afstand har måttet være med virtuelt under de fysiske lektioner hendes klasse har haft i perioden.”

 

Zonta, vi kan give muligheder

Det er med glæde og stolthed, at Zonta Danmarks Scholarshipudvalg har modtaget nyheden om, at en ung dansk kvindelig forsker i år har fået dette prestigefyldte scholarship. Det er kun anden gang i mere end 30 år, at et Amelia Earhart Fellowship går til en dansk modtager, og vi glæder os meget til at høre mere om Christinas spændende forskning i Zonta-klubberne landet over”.

Rumfartsforskeren Christina Toldbo, København, 29,
Rumfartsforskeren Christina Toldbo, København.

Zonta er et internationalt netværk og NGO med det overordnede mål at styrke kvinders juridiske, politiske, økonomiske, uddannelses-, sundheds- og arbejdsmæssige status. Zonta samarbejder bl.a. med FN om at bekæmpe vold mod kvinder, standse børneægteskaber og sikre uddannelse til piger verden over.

Amelia Earhart var selv medlem af Zonta og efter hendes dramatiske forsvinden over Stillehavet grundlagde Zonta i 1938 dette legat til kvindelige PhD-studerende indenfor flyve- og rumfartsforskning.

 

Dansk rumfartsforsker får prestigefyldt Amelia Earhart Fellowship

Dansk rumfartsforsker får prestigefyldt Amelia Earhart Fellowship

Rumfartsforskeren Christina Toldbo, København, 29, har netop fået Zonta Internationals Amelia Earhart Fellowship, der tildeles unge, kvindelige forskere indenfor flyve- og rumforskning. Det er kun anden gang i over 30 år, at prisen gives til en dansk forsker. I 2014 blev den efter et interval på 25 år givet til læge Lonnie Grove Pedersen, der forsker i rummedicin.

Christina voksede op i Birkerød og blev student fra Birkerød Gymnasium, hvor især fysik fangede hendes interesse. Hun blev kandidat i fysik fra Københavns Universitet i 2016 og er nu Ph.d.-studerende på DTU‐Space, hvor hendes Ph.d.-projekt handler om udvikling af metoder, teknikker og instrumenter, så menneskeheden kan tage de næste skridt ud i rummet. Hendes forskning forventes at bidrage væsentligt til udviklingen af ubemandede og bemandede rejser til Månen og Mars i det kommende årti.

 

Før sit nuværende forskningsprojekt har Christina i Tyskland og Holland beskæftiget sig med menneskets muligheder i rummet, blandt andet ved den europæiske rumforskningsorganisation ESA. Hun er også en meget aktiv formidler, som bl.a. har afholdt foredrag og oplæg specielt rettet mod børn, og hun er en eftertragtet formidler/ekspert for TV og radio. I forbindelse med 50 året i 2019 for den første bemandede månelanding gjorde hun en stor indsats for den velbesøgte udstilling i Rundetaarn om Apollo 11s månelanding – her havde de besøgende også ved hjælp af deres mobiltelefon mulighed for at visualisere Saturn V raketten ved siden af Rundetaarn og dermed få en realistisk fornemmelse af rakettens størrelse.

Christina har tidligere opnået flotte anerkendelser, heriblandt en Guldmedalje ved den internationale iGEM konkurrence i syntesebiologi i 2015, hvor hun sammen med andre studerende arbejdede genetisk med mos så det kunne overleve på Mars. I 2016 fik hendes hold første præmie for designet af en rumstation i kredsløb om Månen ved Space Station Design Workshop ved Institut for Rumsystemer i Stuttgart, og 2019 blev hun tildelt ”Kvinder i Fysik-prisen” som en rollemodel for kvinder i fysik.

Legatet på 10.000 USD skal bruges til et eksternt studieophold. Christina Toldbo siger ved modtagelsen af legatet: ”Jeg er utrolig glad og stolt over at have fået et legat, der er stiftet af Zonta International som minde om den store flypioner Amelia Earhart. Jeg håber selv en dag at kunne komme ud i rummet og forske videre.”

Formanden for Zonta Danmarks Amelia Earhart og Scholarship Udvalg Birthe Jastrup siger: ”Det er med glæde og stolthed, at Zonta Danmarks Scholarshipudvalg har modtaget nyheden om, at en ung dansk kvindelig forsker i år har fået dette prestigefyldte scholarship. Det er kun anden gang i mere end 30 år, at et Amelia Earhart Fellowship går til en dansk modtager, og vi glæder os meget til at høre mere om Christinas spændende forskning i Zonta-klubberne landet over”.

Zonta er et internationalt netværk og NGO med det overordnede mål at styrke kvinders juridiske, politiske, økonomiske, uddannelses-, sundheds- og arbejdsmæssige status. Zonta samarbejder bl.a. med FN om at bekæmpe vold mod kvinder, standse børneægteskaber og sikre uddannelse til piger verden over.

Amelia Earhart var selv medlem af Zonta og efter hendes dramatiske forsvinden over Stillehavet grundlagde Zonta i 1938 dette legat til kvindelige PhD-studerende indenfor flyve- og rumfartsforskning.

 

Zonta Danmarks legat til PhD-studerende indenfor naturvidenskab og teknologi kan søges nu

For at støtte kvinder indenfor naturvidenskab og teknologi har de danske zontaklubber siden 2015 hvert andet år uddelt et legat til en kvindelig PhD studerende under 45 år indenfor disse fag. Legatet er på 30.000 kr. og betalt medlemskab af en dansk zontaklub i 2 år.

Legatet for 2021 kan nu søges.

Deadline 15. juli 2021.

Spørgsmål vedrørende legatet besvares af Birthe Jastrup mail: jastrup@privat.dk, mobil 40 47 66 64

Ansøgningsskema på dansk klik her

Ansøgningsskema på engelsk klik her

Zonta Hillerød inviterer udstillere til Kvinder & Kunst

Zonta Hillerød åbner nu for udstillere til Kvinder & Kunst 2020. Udstillingen foregår i weekenden 20. – 21. november 2021 i Royal Stage.
Det er 14. gang, at Zonta Hillerød arrangerer Kvinder & Kunst, hvor mere end 60 kunstnere og kunsthåndværkere viser billedkunst, skulpturer, smykker, unikatekstiler, keramik og glas. Overskuddet fra udstillingen gives videre til projekter, der styrker kvinder og piger både lokalt og internationalt.

Sidste år måtte udstillingen aflyses på grund af Covid -19, men i 2019 donererede Zonta Hillerød hele overskuddet på mere end 100.000 kr. til Zonta Internationals projekter, Bydelsmødrene i Hillerød Øst, Zonta Hillerøds Studielegat og Danmarksindsamlingen m.fl.

Zonta Hillerød er et lokalt netværk, der er en del af den internationale organisation Zonta International. Klubbens medlemmer er engagerede kvinder med erhvervserfaringer fra forskellige brancher, der er drevet af et fælles ønske om sammen at gøre verden til et bedre sted for alle kvinder ved at skabe muligheder for at piger og kvinder får lige adgang til at uddanne eller videreuddanne sig. Zontas mærkesager er også at bekæmpe børneægteskaber og vold mod kvinder og derfor går en andel af overskuddet til dette arbejde.

Derudover uddeler Zonta Hillerød hvert år et studielegat. Det er et rejselegat for fagligt dygtige kvinder med tilknytning til Hillerød, der ønsker at dygtiggøre sig i udlandet.

Du kan læse meget mere om udstillingen på vores hjemmeside www.kvinderogkunst.dk.

Yderligere oplysninger: Anette Thomasen, 4055 3033.

Nyhedsbrev fra Foundation Ambassador

 

Kære Zonta Klub formand og Zonta Klub medlemmer

Vi nærmer os Kvindernes Internationale Kampdag, den 8. marts – en dag, som i Zonta sammenhæng bliver benævnt Zonta Rose Day.

Med dette brev, vil jeg som Foundation Ambassador, skabe opmærksomhed på Rose Day i Zonta og muligheden for at gøre en ekstra indsats/forskel for piger og kvinder, der har behov for bedre livsvilkår. Det være sig lokalt, nationalt eller internationalt.

Flere klubber har fundraising arrangementer den 8. marts og skaffer derved penge til donationer, men Corona pandemien gør det ikke nemt for os. Denne pandemi påvirker selvfølgelig os her i vores del af verden, men jeg tør slet ikke tænke på, hvordan pandemien rammer piger og kvinder, der i forvejen har uhyrlige og vanskelige livsvilkår.

Hvis vi en gang imellem glemmer (fortrænger) virkeligheden og det faktum, at der stadig er behov for at kæmpe for pigers og kvinders vilkår, ja så kan vi bare slå op i avisen. I lørdags, den 27. februar 2021 stod der følgende i Berlingske.

”Piger mister stemmen, kvinder skal tage den tilbage”

Kronikken slutter med følgende tekst:

”For at gøre det trygt at bryde tavsheden, kan vi starte med hinanden. Vi kan dele og fejre kvinders vrede, fordi den kalder på handling. Mange kvinder og mænd mener, at problemet er løst, eller at der ikke er et problem. Men lyt til Toni Morrison, den første sorte kvinde, der modtog nobelprisen i litteratur: Prisen for undertrykkelse af sorte er størst for hvide. Fordi hvide har et problem, når deres værd er afhængig af andres undertrykkelse. Og har du selv opnået frihed, er det din forpligtigelse at befri andre. Har du hjulpet en søster i dag?”

Disse overskrifter og spørgsmålet ”har du hjulpet en søster i dag?” fik mig til tasterne – og resultatet blev dette brev.

Jeg opfordrer til, at vi alle, klub såvel som hver enkelt Zonta medlem, spørger os selv, om vi ikke har mulighed for at benytte Zonta Rose Day, eller en hvilken som helst dag, til at donere et beløb til Zontas arbejde.

Zontas mål er, at mindst 1/3 af klubbers indsamlede midler doneres til Zonta Internationals projekter og legater.

Du kan donere til ZI projekter og legater her eller via hjemmesiden www.Zonta.org.