Nyheder

Kom med til middag og klassisk koncert fremført af Christine Bernsted og Ramez Mhaanna. I Kbh den 13. oktober.

Vi starter kl. 18 med middag, vin og bobler.

Derefter skal vi nyde en aften med klassisk musik fremført i selve kirkerummet af to højt estimerede musikere.

Den danske violinist Christine Bernsted (1994) og pianisten Ramez Mhaanna (1992).

Vi skal høre værker fra duo repertoiret for violin og klaver. Programmet sammensættes af sonate værker af Mozart, Brahms, Schubert, Beethoven, Debussy og Schumann.

Gæster er meget velkomne.

Bag aftenen, som afholdes i Svenska Gustafskyrkan på Østerbro i København, står Zonta Kbh II.

Billetter kan købes på zontabilletten.dk og prisen er 300 kr. alt inkl.

Overskuddet fra aftenen går ubeskåret til Zonta’s projekt Ending Child Marriage.

Læs mere om arrangementet her!

For yderligere info kontakt formand Anne Nordsted – anne@nordfair.dk eller næstformand Xenia Nedergaard – xne@nectarcph.dk

Forskningstalent får 30.000 kroner

PhD-studerende Elli Stamatopoulou modtog lørdag den 25. september Zonta Danmarks legat på 30.000 kroner.

 

Elli Stamatopoulou har en mastergrad i fysik fra National Kapodistrian University i Athen. På grund af speciel interesse i moderne nano-optik, fik hun igennem Erasmus Studenter udvekslingsprogrammet mulighed for at udføre sidste del af sit masterprojekt på ”Center for Nano Optics” på SDU og blive en del af den internationalt anerkendte forskergruppe der.

 

Det blev et frugtbart samarbejde for begge parter, og for Elli starten på det PhD projekt : ”Strong light-matter interactions in extreme-plasmonic and Mie-resonant systems”, der giver hende Zonta Danmarks PhD legat på 30.000 kroner og et to-årigt medlemskab af ”Zontaklub Fyn”.

 

Elli beskrives som en meget lovende ung forsker, der på mindre end et år har opnået resultater, som det ofte tager et helt PhD forløb at opnå, så som flere artikler i internationalt anerkendte videnskabelige tidsskrifter, selvstændigt samarbejde med internationale forskergrupper og til stadighed udvikling af egne videnskabelige færdigheder. Dertil er hun en respekteret og værdsat kollega og underviser.

 

Læs mere om Zonta Danmarks legat her: https://zonta.dk/hvad-goer-vi/legater-2/

Hvem skal modtage støtte fra Zonta Hillerød?

Zonta Hillerød, der arrangerer den store udstilling Kvinder & Kunst 2021 den 20. – 21. november 2021 i Royal Stage, søger nu lokale foreninger eller projekter, der kan modtage støtte fra udstillingens overskud.

Zonta er et internationalt netværk, der arbejder for, at pigers og kvinders ressourcer anerkendes på lige fod med mænds. Indsatsens foregår både lokalt og internationalt. Lokalt har Zonta Hillerød tidligere støttet: Bydelsmødrene i Hillerød Øst og Kokkedal, Danmarksindsamlingen, GirlTalk, Hillerød Kvindekrisecenter, Mødrehjælpen i Hillerød, SOS Børnebyerne og Unge mødre i Hillerød.

Internationalt arbejder Zonta for at bekæmpe vold mod kvinder, bekæmpe børneægteskaber og sikre lige adgang til uddannelse konkret bl.a. gennem et skoleprojekt for piger i Madagascar.

For at komme i betragtning som donationsmodtager skal projekter leve op til Zontas formål om at hjælpe og styrke piger og kvinder.

– Vi håber at se ansøgninger fra foreninger eller ildsjæle bag projekter, der er med til at gøre en forskel for piger og kvinder i Hillerød eller andre steder i Nordsjælland, siger Bente Ægidius, formand for Zonta Hillerød.

Find ansøgningsskema her: Ansøgningsskema donationer

Der er deadline for ansøgninger fredag den 8. oktober 2021.

Flere oplysninger: zonta.hillerod@outlook.com

Nyt legat til kvinder i håndværkeruddannelse uddelt for første gang

Zonta Danmark uddeler for første gang legat målrettet kvinder i håndværkeruddannelser.

Målet er at støtte og anerkende kvinder, som har valgt et håndværkerfag med et historisk lavt optag af kvinder for at fremhæve rollemodeller, som kan være med til at inspirere flere kvinder til at søge disse fag.

Årets vinder er den snart 19årige Isabella Rønnow Ankerstjerne fra Fredericia, som modtager et legat på 10.000kr.

Isabella Rønnow Ankerstjerne Håndværkerlegat modtager 2021

Isabella er under uddannelse til Klejnsmed, et fag hvor hun skiller sig positivt ud med flair og stor interesse, hvilket fremhæves af underviser Per Juhl Kristensen, lærer ved EUC Lillebælt i hans indstilling af Isabella til Zontas Håndværkerlegat.

Per Juhl Kristensen skriver i sin indstilling: ”Isabella har på kort tid opnået stor forståelse for svejseprocesser og smedeteknikker. Hun fascineres af fremstilling af emner i metal og arbejder med stor præcision og flair for finish. På kort tid er hun nået lang, og potentialet er exceptionelt stort.”

Som rollemodel for kvinder i håndværkerfag er Isabella en værdig modtager. På grundforløb 1 medvirkede Isabella i en film for EUC LiIlebælt om at vælge EUD efter folkeskolen, og på grundforløb 2, hvor hun var eneste pige i klassen, holdt hun sig ikke tilbage, men gik forrest og viste vejen og første færd. På lærepladsen i Dansk Energi Service A/S er de også meget tilfredse med Isabella, og i indstillingen, som lærepladsen også står bag, står at ”Isabella har banet vejen for at også den næste klejnsmedelærling i firmaet kan blive en pige.”

Isabellas mål efter endt elevtid er at arbejde som klejnsmedesvend og fagligt udvikle sig med svejsecertifikater og andre certifikater som giver spændende muligheder inder for faget.

Alle udstillerpladser er udsolgt til årets Kvinder & Kunst

Tilmeldingen til udstillingen Kvinder & Kunst 2021 er gået over al forventning og afslører, at der er en stor længsel efter at skabe kulturelle oplevelser sammen med andre. I Zonta Hillerød kan vi derfor byde velkommen til 69 udstillende kunstnere og kunsthåndværkere. Derudover er der en lang venteliste. Vi ved af erfaring, at nogle udstillere må melde fra og derfor er det muligt at blive tilmeldt ventelisten.

Udstillingen viser en varieret samling af billedkunst, skulpturer, smykker, unikatekstiler, keramik og glas, og den foregår i weekenden 20.-21. november i Royal Stage kl. 10-16.

Som en del af udstillingen er der også en lille café og et eftertragtet lotteri med sponsorpræmier doneret af trofaste støtter fra lokalområdet og af udstillerne, så det også er muligt at vinde et stykke kunst på dagen.

Formålet med Kvinder & Kunst er at indsamle penge til udsatte kvinder lokalt og internationalt. Udstillingen vises nu for 14. gang, og de seneste år har Zonta Hillerød doneret mere end 100.000 kroner videre fra Kvinder & Kunst.

Du kan læse meget mere om udstillingen på vores hjemmeside www.kvinderogkunst.dk eller følge udstillingen på facebook: https://www.facebook.com/kvinderogkunst

 

Zonta uddeler uddannelseslegat til to grønlandske elever på Viborg Katedralskole

Zontaklubben i Sønderborg har gennem 10 år støttet kvinder i Grønland, specielt med fokus på Østgrønland hvor der hvert år afholdes en sommerhøjskole. I år har klubben valgt også at uddele uddannelseslegater til kvinder fra Grønland som tager en uddannelse i Danmark.

Legatmodtagere Karoline (tv) og Sara Meilvang sammen med uddannelsesvejleder i Det Grønlandske Hus, Nunnuma Olsen

Årets legatmodtagere er søstrene Sara og Karoline Meilvang som netop har færdiggjort 1.g. på Viborg Katedralskole. De modtager begge et legat på 5000kr og Zonta Sønderborg har i udvælgelsen lagt vægt på modtagernes faglige dygtighed og engagement i uddannelsen. Begge ansøgninger er suppleret med udtalelser fra undervisere fra Viborg Katedralskole.

Lektor ved Viborg Katedralskole, Cecilia Ahrenkiel, udtaler om Karoline: ”Karoline bor normalt på skolens kollegium som har været lukket under Covid-19 nedlukningen, og derfor har Karoline været hjemme i Grønland og er stået op midt om natten for at følge timerne virtuelt. Det kræver en vis portion viljestyrke og en stærk arbejdsmoral, og det besidder Karoline.”

Også Sara får pæne ord med fra underviser i engelsk, Anne-Sofie D. Kramer: ”Sara har udvist stort engagement i lektionerne og deltager aktivt i såvel gruppearbejde og klasselektioner. Ligeledes har hun være meget pligtopfyldende i den seneste måneds tid, hvor hun pga. af den store afstand har måttet være med virtuelt under de fysiske lektioner hendes klasse har haft i perioden.”

 

Zonta, vi kan give muligheder

Det er med glæde og stolthed, at Zonta Danmarks Scholarshipudvalg har modtaget nyheden om, at en ung dansk kvindelig forsker i år har fået dette prestigefyldte scholarship. Det er kun anden gang i mere end 30 år, at et Amelia Earhart Fellowship går til en dansk modtager, og vi glæder os meget til at høre mere om Christinas spændende forskning i Zonta-klubberne landet over”.

Rumfartsforskeren Christina Toldbo, København, 29,
Rumfartsforskeren Christina Toldbo, København.

Zonta er et internationalt netværk og NGO med det overordnede mål at styrke kvinders juridiske, politiske, økonomiske, uddannelses-, sundheds- og arbejdsmæssige status. Zonta samarbejder bl.a. med FN om at bekæmpe vold mod kvinder, standse børneægteskaber og sikre uddannelse til piger verden over.

Amelia Earhart var selv medlem af Zonta og efter hendes dramatiske forsvinden over Stillehavet grundlagde Zonta i 1938 dette legat til kvindelige PhD-studerende indenfor flyve- og rumfartsforskning.

 

Dansk rumfartsforsker får prestigefyldt Amelia Earhart Fellowship

Dansk rumfartsforsker får prestigefyldt Amelia Earhart Fellowship

Rumfartsforskeren Christina Toldbo, København, 29, har netop fået Zonta Internationals Amelia Earhart Fellowship, der tildeles unge, kvindelige forskere indenfor flyve- og rumforskning. Det er kun anden gang i over 30 år, at prisen gives til en dansk forsker. I 2014 blev den efter et interval på 25 år givet til læge Lonnie Grove Pedersen, der forsker i rummedicin.

Christina voksede op i Birkerød og blev student fra Birkerød Gymnasium, hvor især fysik fangede hendes interesse. Hun blev kandidat i fysik fra Københavns Universitet i 2016 og er nu Ph.d.-studerende på DTU‐Space, hvor hendes Ph.d.-projekt handler om udvikling af metoder, teknikker og instrumenter, så menneskeheden kan tage de næste skridt ud i rummet. Hendes forskning forventes at bidrage væsentligt til udviklingen af ubemandede og bemandede rejser til Månen og Mars i det kommende årti.

 

Før sit nuværende forskningsprojekt har Christina i Tyskland og Holland beskæftiget sig med menneskets muligheder i rummet, blandt andet ved den europæiske rumforskningsorganisation ESA. Hun er også en meget aktiv formidler, som bl.a. har afholdt foredrag og oplæg specielt rettet mod børn, og hun er en eftertragtet formidler/ekspert for TV og radio. I forbindelse med 50 året i 2019 for den første bemandede månelanding gjorde hun en stor indsats for den velbesøgte udstilling i Rundetaarn om Apollo 11s månelanding – her havde de besøgende også ved hjælp af deres mobiltelefon mulighed for at visualisere Saturn V raketten ved siden af Rundetaarn og dermed få en realistisk fornemmelse af rakettens størrelse.

Christina har tidligere opnået flotte anerkendelser, heriblandt en Guldmedalje ved den internationale iGEM konkurrence i syntesebiologi i 2015, hvor hun sammen med andre studerende arbejdede genetisk med mos så det kunne overleve på Mars. I 2016 fik hendes hold første præmie for designet af en rumstation i kredsløb om Månen ved Space Station Design Workshop ved Institut for Rumsystemer i Stuttgart, og 2019 blev hun tildelt ”Kvinder i Fysik-prisen” som en rollemodel for kvinder i fysik.

Legatet på 10.000 USD skal bruges til et eksternt studieophold. Christina Toldbo siger ved modtagelsen af legatet: ”Jeg er utrolig glad og stolt over at have fået et legat, der er stiftet af Zonta International som minde om den store flypioner Amelia Earhart. Jeg håber selv en dag at kunne komme ud i rummet og forske videre.”

Formanden for Zonta Danmarks Amelia Earhart og Scholarship Udvalg Birthe Jastrup siger: ”Det er med glæde og stolthed, at Zonta Danmarks Scholarshipudvalg har modtaget nyheden om, at en ung dansk kvindelig forsker i år har fået dette prestigefyldte scholarship. Det er kun anden gang i mere end 30 år, at et Amelia Earhart Fellowship går til en dansk modtager, og vi glæder os meget til at høre mere om Christinas spændende forskning i Zonta-klubberne landet over”.

Zonta er et internationalt netværk og NGO med det overordnede mål at styrke kvinders juridiske, politiske, økonomiske, uddannelses-, sundheds- og arbejdsmæssige status. Zonta samarbejder bl.a. med FN om at bekæmpe vold mod kvinder, standse børneægteskaber og sikre uddannelse til piger verden over.

Amelia Earhart var selv medlem af Zonta og efter hendes dramatiske forsvinden over Stillehavet grundlagde Zonta i 1938 dette legat til kvindelige PhD-studerende indenfor flyve- og rumfartsforskning.